Maria Lindström

Project for Public Spaces

Att släppa tanken fri - en konstnärlig gestaltning tänkt för Nya Karolinska sjukhusets huvudentré.

Till den här platsen kommer människor vid olika skeenden i livet, det kan vara en början eller ett slut, en förändring som är oviss och som medför rädsla och oro, det kan innebära fysisk och själslig smärta men också glädje och tacksamhet.

I gestaltningen har jag utgått från ett av mina grafiska blad, en litografi där jag har tecknat linjer med tusch på litografiska stenar med stiftpenna och linjal. Det som intresserar mig är linjens exakthet som finns kvar trots att den bryts och blöder ut, en variation på samma linje i oändlighet. Valet av teknik, material och verktyg påverkar resultatet och är mina medaktörer. Bilden är tryckt på två ark som är monterade på varandra, det översta arket är transparent och tillsammans skapas ett djup och ett spel mellan linjerna på det övre och det undre arket.

Inspirationen kommer från landskapet, en horisontlinje, ytterskärgård eller ett stort fält, plogfåror, men bilden är inte ett landskap, den är ett sökande efter harmoni och lugn, samma känsla som infinner sig i ett vidsträckt landskap. Jag vill att tanken ska få löpa fritt eller få hjälp att vandra lugnt när man vistas i sjukhusets entré. Låta blicken följa en linje, stanna till och sedan fortsätta eller följa en annan linje, bilden/målningen  förändras eller växlar, låter betraktaren upptäcka mer eller något annat när blicken får vandra.

Möjliga material och tekniker är al fresco eller sgraffito, också att måla direkt på väggen med silikatfärg och oljefärg på matt akrylglas.